TIPS til “TÅGEHJERNER”

Tips til “Tågehjerner”

I sidste uge var jeg et smut på Demensklinikken i Aarhus, de kunne I se, hvis I også følger med på de sociale medier – facebook og instagram.

Det var ikke en fantastisk oplevelse.

AdobePhotoshopExpress_2016_06_09_16:31:51

Og som jeg skriver dette, så kommer jeg i tanke om, at jeg vist lovede at skrive mere om den oplevelse.

Men… guess what? Det har jeg glemt.

I sidste uge var jeg noget omtåget og trist efter min tur på Demensklinikken, hvor de skulle tjekke, om hovedet har taget skade af sygdommen.

Jeg blev testet. Og scorede TOP-karakter.

Jubiii… det vil sige, at jeg faktisk husker godt nok. Problemet er bare at få det derind. Selve lagringsprocessen.

Den gode nyhed – for jer med kronisk sygdom – er, at lægen troede, at det måske var helt tilbage fra dengang jeg var nede med stress i 2012 – og så er det bare forværret af sygdommen.

Så nu skal jeg scannes og testes videre, så vi kan finde en løsning og nogle processer, der gør, at jeg kan lagre i huskeren igen.

Hvilket jo er en fordel, når man starter op som selvstændig, som de sagde.

Nå men alt dette har fået mig til at tænke – ikke nødvendigvis til at huske 😉 – men tænke!

Tænke på betegnelsen “Brain Fog”, som jeg har skrevet om før HER.

Jeg døber denne betegnelse “Tågehjerne”, for det beskriver meget godt den tilstand, jeg nogle gange er i.

Til dem der ikke forstår, så er det et symptom eller en bivirkning til det at have kroniske smerter. Man kan have så mange smerter, at ens hovede og hjerne føltes omtåget. Som om man har hovedet inde i en tågesky. Og så kan man ikke huske eller koncentrere sig super godt. Glemme, hvad man læser. Man glemmer ordene, eller stopper midt i en sætning. Det værste for mig er, når jeg ikke kan huske, hvad veninder har sagt til mig sidste gang, og så er jeg bange for at virke ligeglad. Det er lidt som at forsøge at finde en radiokanal, men man kan bare ikke finde den heeelt rigtige frekvens – og så kommer der en masse forstyrrende skrat.

Så jeg har fundet 9 TIPS til at klare min hverdag som Tågehjerne, og jeg tænkte (!), at jeg ville dele dem med dig.

 1. Stol ALDRIG på din hjerne! Heller ikke selvom du normalvis tænker på dig selv som en intelligent person, der er fokuseret. Men bare accepter, at der er tidspunkter, hvor du ikke helt kan stole på den klump i kraniet. Du skal ikke stresse over det, eller føle at du er mindre værd som person – nej, du skal arbejde MED det. Beslut, at du vil ændre, hvordan du gør bestemte ting, så du kan yde dit allerbedste!
 2. Gå ikke i panik! Du er ikke ved at blive tosset. Mange bliver bange for, at de er ved at udvikle Alzheimers eller en anden demenssygdom – herunder mig. Men nej! De to ting hænger ikke sammen. Og brain fog eller tågehjerne bliver ikke til en demenssygdom. Men tågehjerne kan du godt glemme, hvad nogen lige sagde til dig, men med Alzheimers kan du måske glemme, hvem du er.
 3. Lav lister! Og brug dem! Brug også en kalender. Jeg bliver bedre hele tiden og får hurtigt aftaler ind i kalenderen. En fysisk kalender, så jeg har et overblik. Jeg deler også min indkøbsliste op i afdelinger, så jeg ikke skal scanne hele listen, når jeg handler ind, men jeg kan tage tingene afdeling for afdeling. Det hjælper mig med at holde overblik og fokus.
 4. Søvn! Problemerne med tågehjerne fordobles, når du er træt eller udmattet. Min mand kan eksempelvis mærke på mig, når jeg stopper midt i sætningerne eller når det virker som om et rullegardin trækkes for mine øjne, for et mit hovede fyldt. Så sender han mig op at hvile, og så kommer jeg ned frisk i hovedet igen.
 5. Kosttilskud! Jeg hader selv, når folk kommer med forslag til min behandling, men jeg gør det alligevel. For tågehjerne kan også nogle gange skyldes, at du ikke får de vitaminer, som du har brug for. Eksempelvis synes jeg at mærke, at B-vitaminer gør en forskel for mig i forhold til tågehjernen.
 6. Ilt! Få ilten rundt i kroppen og dermed også til hjernen. Jeg kan mærke en stor forskel på min tågehjerne, når jeg træner og motionerer – og har det sjovt oveni.
 7. Færre indtryk. Som børn, der er særligt sensitive, så fyldes jeg også op af alt for mange indtryk. Og det er der jo alt for meget af; telefon, kindle, ipad, computer, tv, mand, børn, og alt det andet, der fylder min hjerne med input. Måske er det derfor, jeg finder så meget ro ved at male. Der er ingen ekstra input. Og jeg er også slem til at have tv’et kørende, når jeg er alene hjemme. Bare fordi.
 8. UNI-taske! Lidt som at multi-taske, som vi kvinder skulle være så gode til. Bare kun med een ting. Fokus. På een enkelt ting af gangen. Og det hjælper faktisk min hjerne med ikke at være så forvirret. Men det er faktisk sværere, end man skulle tro. Det er så let at blive distraheret til at lave flere ting af gangen.
 9. Undgå koffein! Dette er min værste synder. Jeg drikker egentligt ikke kaffe. Men COLA. Jeg ææææælsker en iskold dåsecola, hvor duggen løber ned af siderne. Uhhhmmmm. Og det er normalt det første, jeg har lyst til, når energien er nede og jeg skal fokusere. Men koffeinen får mine tanker til flyver hurtigere inde i mit hovede, og det gør faktisk tingene værre. Men åhhh… hvor jeg dog savner min cola. Min iiiiis-kolde cola.

Hvad mangler jeg? Har du flere TIPS til listen, så vil jeg rigtig gerne høre dem.

Smid en kommentar herunder.

Og HUSK nu at følge med på de sociale medier på INSTAGRAM og FACEBOOK.

Og DEL DEL DEL, så bliver jeg sgu så glad.

 

2 thoughts on “TIPS til “TÅGEHJERNER”

Add yours

 1. Kære Pernille
  Igen et fantastisk og brugbart indlæg. Jeg lider selv af tågehjerne og hvor er jeg glad for at læse, at det altså ikke er lig med alzheimers ☺
  Men måske man skulle gøre sol dig, og få det undersøgt. Det kan jo være, at de kære doktore kan komme med gode øvelser

  Like

 2. Søde Pernille – nummer 10 må absolut være at meditere:)
  Få minutter om dagen gør underværker:)

  Kram

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: