Jeg vil bekæmpe inflammationen én bid ad gangen

Psoriasisgigt er en autoimmun gigtform (ligesom leddegigt), hvilket betyder, at det er en inflammatorisk sygdom, der ikke kun påvirker mine led, men også væv og organer. Min krop angriber selv og med psoriasisgigt er symptomerne negleforandringer, hudpsoriasis, ekstrem træthed, feber, muskelsmerter, omtågethed og koncentrationsbesvær foruden ledbetændelse og uoprettelige ledforringelse.

Når nu de kompetente læger ikke kan hjælpe mig medicinsk i øjeblikket, så må jeg se andre veje. Hvad kan jeg gøre? Og hvordan kan jeg få kontrollen tilbage i firmaet “Syge Pernille”? (For syg til at være syg). Jeg må gøre noget. Noget aktivt. For jeg er virkelig træt af at have det sådan her. Min krop angriber sig selv. Og jeg er bange for de uoprettelige ledforringelser, der allerede er begyndt at vise deres grimme ansigt. Hvis det er første gang du læser med, så kan du læse, hvordan jeg har det i artiklen “Når du ind imellem bliver lidt træt af livet…” og måske bedre forstå, hvorfor jeg virkelig gerne vil gøre noget anderledes. Jeg er ikke god til at smide mig på sofaen. Jeg skal deltage aktivt og være projektleder i mit eget liv.

Indtil videre har jeg nok været mest fokuseret på medicinen. Fordi det giver en hurtigere smertelindring. Men hvis jeg på den lange bane ikke må få den medicin, som jeg var blevet lovet. Og ikke tør tage den medicin, som de vil give mig. Så må jeg finde en anden løsning. Jeg ved godt, at jeg skal have en eller anden form for medicin. For min sygdom er kronisk og kan kun sættes i bero med medicin. De skader og ledforringelser, som sygdommen får lavet, er uoprettelige og de skal stoppes med medicin. Men alle følgerne. Alle bivirkningerne. Og måske endda mange af smerterne. Måske kan det altsammen mindskes af kosten?

Google er min ven. Og jeg følger mere eller mindre alle sider om psoriasisgigt og alopecia – worldwide. Amerikanerne er som altid kloge. Meget kloge. Og lidt med måde, så suger jeg det til mig, som jeg kan bruge. Og lader det andet sive videre. Og nu har jeg så fået øjnene op for kosten. Jeg vil forsøge at foretage nogle store ændringer i min kost. Den bedste måde, at bekæmpe inflammation på, er at få god og grundlæggende ordentlig ernæring. Korrekt ernæring, der hjælper på alle mine symptomer, er en videnskab. Og dyrt. Så her begynder min rejse. Jeg vil rejse igennem det store internet. Jeg vil suge til mig af information og erfaringer. Og jeg vil finde en måde at ændre min kost og min livsstil og dermed mindske mine smerter og symptomer. Jeg vil bekæmpe inflammationen én bid – og én tår – ad gangen.


Jeg går all in. Jeg undersøger, hvad jeg helst ikke skal spise. Jeg undersøger, hvad helst skal spise. Og hvilken effekt dette har på mig. Jeg på en god virkning og på at finde en kost, der passer mig. Og familien. For det er ikke kun mig, der er all in. Niels er med. Han er også all in. Min støtte. Min CEO (red.: For syg til at være syg). Min mand. Han er med på en gennemgribende kostændring for min skyld. Det er da kærlighed. Det er da romantik (red.: Hvad er romantik egentlig?).

Det sværeste bliver at fjerne colaen. Min cola. Den helt rigtige røde iskolde dåsecola, som har fyldt vores køleskab. Men nu har vi været igang i en uge og det er faktisk ok. Juicerne og olierne hjælper på den søde trang. Og det er, som om det er nemmere, når målet er smertelindring og ikke vægttab. Selvom det dog ikke vil være den værste bivirkning, når man mere eller mindre er sengeliggende.

Jeg har dog også takket pænt nej tak til et besøg fra mine forældre. Når nu det går så godt med kosten, så er de for fristende. For de rykker ind med deres madvaner. Deres måltider hver anden time. Deres franskbrød med ost. Deres rugbrød med leverpostej og remoulade. Deres bøf med løg og kartofler og brun sovs. Neeeeejjjj… de må lige vente. Jeg skal lige være stærk nok i troen – og kosten – inden de kommer på besøg.


Vognen er fyldt. Der er handlet ind. Føtex’ bundlinje er nået i dette regnskabsår. Kasser er bestilt fra årstiderne. Og både juicer og smoothie-twister har fået en fast plads på køkkenbordet. Så nu står den på juice, palæo og antiinflammatoriske madvarer. En masse. Og som de moderne yngre mennesker vi er, så kommer vi til at surfe igennem disse nye kure og livsstile, tage det der passer bedst til smertelindring og sundhed for os og lave vores egen variant. Jeg skal have det så godt, som overhovedet muligt. Det skal hele familien. Men vi skal også leve og ikke blive fanatiske. Børnene er allerede nu meget glade for de farvestrålende juicer og smoothies, der er indført til morgenmaden.


Hvis I har fifs og lækre opskrifter, så må I meget gerne dele dem.

/P

No go

Natskyggefamilien: kartofler, tomater og peberfrugter
Tilsat sukker

Go Go

Nødder
Frø
Ingefær
Gurkemeje
Citroner og lime
Løg og hvidløg
Olivenolie
Kokosolie
Sort peber

2 thoughts on “Jeg vil bekæmpe inflammationen én bid ad gangen

Add yours

 1. kære pernille
  Min ældste datter der bor i sydtyskland har sendt mig et link til din blog.
  Jeg har slid- og svær leddegigt og får meget, og stærk medicin. Mit hår og min hud falder af. Jeg er lige med min mand flyttet til Århus .Græd sidste gang da jeg havde været på reumatologisk afd. p.gr.a.lægens behandling af mig.Jeg vil bede om/ kræve at få den læge du snakker om, jeg ved godt hvem det er- og havde tænkt på det.Der er også en fremragende reumatolog i Randers.Der er også et gigttræningscenter i Højbjerg.Det er rigtig godt.
  Ville du være med til at danne en gruppe som udover gigtmedicinen træner og spiser alternativt.jeg ville gerne være være med i en gruppe der som udgangspunkt er positive og konstruktive.
  jeg har vist været syg i ca. 7 år og er 70 og mit erhverv er/var undervisning. Du kan ringe 28776736 eller skrive til mig margretheribers@gmail.com
  mvh
  margrethe

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: